Şeker Fabrikaları ucuz fiyata satıldı, şekere zam kapıda

Şeker Fabrikalarının Özelleştirilmesi ve Şeker Fiyatlarındaki Artış

Cumhuriyet döneminde kazanılan şeker fabrikaları, düşük fiyatlarla özelleştirildi ve birçoğu AVM ve rezidanslara dönüştürüldü. Bu durum, şeker fiyatlarının sürekli olarak artmasına neden oldu.

Özelleştirme sürecinde muhalefet partileri ve işçi sendikaları, uzun süren eylemlerle hükümeti uyardı. Gençlik örgütlerinden işçi sendikalarına kadar toplumun geniş kesimleri de bu satışlara karşı çıktı.

Oda TV’nin haberine göre, AKP, tüm eleştirilere rağmen fabrikaları satışa çıkardı. Şu anda marketlerde bir kilogram şeker için 45-50 TL arasında fiyatlarla karşılaşmak zorunda kalıyoruz. Sözcü gazetesi de durumu, “Satmayın diyenler haklı çıktı” başlığıyla duyurdu.

“Türkiye’de Şeker Talebinin Yüksekliği”

Şeker fabrikalarının ardı ardına özelleştirildiği Türkiye’de, şeker talebinin çok yüksek olduğunu Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürü Muhiddin Şahin doğruladı.

TBMM KİT Komisyonu’nda konuşan Şahin, “Türkiye’de acayip derecede pancara talep var. Geçen sene Türkiye’nin dört bir yanında ciddi bir üretim vardı. Diğer tarımsal ürünler gibi, şekerde de ciddi bir fazla vardı. Şu sene durum tam tersi. Her türlü sıkıntıya karşı şeker stokluyoruz. Türkiye’nin nüfusu 90 milyon diyelim, turistlerin de tüketimi var, 30-31 kilogram kişi başı tüketim oluyor. Bu da yaklaşık 2 milyon 800 bin ton şeker yapıyor.” dedi.

Özelleştirilen Şeker Fabrikaları ve Satış Bedelleri

  • Kırşehir Şeker Fabrikası: 330 milyon TL
  • Bor Şeker Fabrikası: 336 milyon TL
  • Yozgat Şeker Fabrikası: 275 milyon TL
  • Çorum Şeker Fabrikası: 528 milyon TL
  • Ilgın Şeker Fabrikası: 637 milyon TL
  • Turhal Şeker Fabrikası: 569 milyon TL
  • Burdur Şeker Fabrikası: 487 milyon TL
  • Elbistan Şeker Fabrikası: 297 milyon TL
  • Afyon Şeker Fabrikası: 725 milyon TL
  • Muş Şeker Fabrikası: 230 milyon TL
  • Alpullu Şeker Fabrikası: 150 milyon TL
  • Erzurum Şeker Fabrikası: 287 milyon TL
  • Erzincan Şeker Fabrikaları: 287 milyon TL

Şeker Fiyatlarına Zam Kapıda

Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürü Muhiddin Şahin, şeker fiyatlarına yeniden zam yapılması gerektiğini belirtti. Şahin, Türkiye’de şeker fiyatlarının düşük olduğunu söyleyerek, “Aslında fiyatların biraz daha yüksek olması gerekiyor. Marketlere gittiğinizde gerçekten şekerin fiyatları ucuz” dedi.

Şahin, çiftçilere ödenen pancar fiyatlarının düşürülmesi gerektiğini savunarak, “Kilogram şekerin maliyetinin yüzde 60’ı üretim verimliliğine bağlıdır. Ne kadar yüksek verim elde ederseniz, şeker fiyatları da o kadar yükselecektir” dedi.

Related Posts

AYM’den emsal karar: Arabulucunun hatası yargı yolunu kapatamadı!

Anayasa Mahkemesi, arabulucunun yaptığı tarih hatası yüzünden işe iade davası reddedilen işçinin mahkemeye erişim hakkının ihlal edildiğine hükmetti. AYM, işçiye 10 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

İran-İsrail savaşı gübre ve mazot fiyatlarını uçurdu: Tarımda yeni zam riski!

Gübre ve mazot fiyatlarındaki artış, tarım sektöründe maliyetleri yükseltti. Üretici ve market arasındaki fiyat farkları dikkat çekiyor. Uzmanlar, çiftçilerin desteklenmesinin önemine vurgu yapıyor.

Rusya’nın borcu rekor kırdı: 317,5 milyar dolara ulaştı!

Rusya Merkez Bankasından yapılan yazılı açıklamada, ülkenin dış borcundaki son duruma ilişkin bilgilere yer verildi. Rusya’nın dış borcunun ilk çeyrekte arttığı bilgisine yer verilen açıklamada, “Rusya’nın dış borcu, yılın ilk çeyreğinde 26,7 milyar …

Türkiye ile Rusya arasında KEK Protokolü imzalandı

Türkiye ile Rusya arasında, Türk-Rus Ticari ve Ekonomik İşbirliğine Dair Hükümetlerarası Karma Komisyonu (KEK) Protokolü imzalandı.

Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri

Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri

Tarife savaşları Çin’e yaramadı: Şirketlerin karları düştü

ABD ile karşılıklı tarife restleşmesi sonucu anlaşmaya varan Çin’de sanayi şirketlerinin karları, belirsizliğin etkisiyle mayısta düşüş kaydetti.