Yurt dışından gelen talep arttı, Türk şirketler harekete geçti

Lavaş Ekmek İhracatında Rekor Artış!

Sıkı para politikaları nedeniyle ucuz finansmana ulaşmakta zorlanan ihracatçılar, daha karlı sektörlere yönelmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye, lavaş (tortilla) ekmeği ihracatında 107 milyon dolar seviyelerine ulaşarak sektörde büyük talep artışı yaşadı.

Dev Firmalar Sektöre Giriş Yapıyor

Lavaş ekmeğine olan küresel talebin artması üzerine dev un firmaları üretimi için sıraya girdi. Türkiye’den Orta Doğu, Avrupa ve ABD pazarlarından yoğun talep gelirken, sektördeki ihracat rakamları da sürekli artış gösteriyor.

İstanbul İhracatçı Birlikleri’nden alınan verilere göre, lavaş ekmeği ihracatı hızla yükselişte. Geçen yılın ilk üç ayında 25.9 milyon dolarlık ihracat gerçekleşirken, bu yılın aynı döneminde yüzde 33,6 artışla 34.6 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Almanya, Irak ve ABD gibi ülkelerde önemli artışlar kaydedildi.

Raf Ömrü ve Artan Talep

Lavaş ekmeğinin dünya genelinde ilgi gördüğüne dikkat çeken sektör temsilcileri, ürünün 6 aylık raf ömrünün yaygınlaşmasında etkili olduğunu belirtiyor. Global24 kurucusu Remzi Tosun, Meksika mutfağı kökenli olan lavaşın dünya genelinde talebinin hızla arttığını ifade ediyor.

Tosun, Balkan ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkeye lavaş ekmeği ihraç ettiklerini söylüyor. Ayrıca, lavaş ekmeğinin ev tüketiminde de yaygınlaştığını ve ürün çeşitliliğinin her geçen gün arttığını belirtiyor.

Yeni Pazarlar ve Büyüme

Türkiye’den Almanya, ABD, Irak, Rusya ve Hollanda gibi ülkelere gerçekleştirilen lavaş ekmeği ihracatı sürekli artış gösteriyor. İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı, Türkiye’nin modern üretim tesisleri ve uygun maliyetleri ile sektördeki hedef ülkeler arasında yer aldığını belirtiyor.

Lavaş ekmeği ambalaj üreticileri de sektördeki talep artışını gözlemleyerek, yerli üretim makinelerinin kullanımının arttığını ve bu durumun sektördeki büyümeyi desteklediğini vurguluyor.

Related Posts

Bakan Yumaklı: 865 milyon lira tarımsal destek ödemesi bugün hesaplara yatırılacak

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 865 milyon 356 bin TL tarımsal destekleme ödemesinin bugün çiftçilerin hesaplarına aktarılacağını duyurdu.

81 il için yerel kalkınma seferberliği

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 81 ilin potansiyelini harekete geçirmek, bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak ve her bir ili kalkınma seferberliğine dahil etmek amacıyla “Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı”nı uygulamaya aldıklarını belirterek, “Resmi Gazete’de yayımlanan uygulama tebliğleriyle her şehrimiz için 4 öncelikli yatırım konusu belirledik” dedi.

Bakan Şimşek’ten Londra’da anlamlı açıklama: Türk Lirası’nda kararlı hareket

Londra’da temaslarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Lirası’ndaki oynaklığın önemli ölçüde azaldığını açıkladı. Kararlı bir şekilde değer kaybeden Türk Lirası verileri bakanı doğrularken Londra’da bakan tarafından sarf edilen sözler mevcut kadro ile Türk ekonomisinin geleceğine yönelik endişeleri daha da arttı.

Konya OSB’deki genişlemeyle 15 bin yeni istihdam hedefleniyor

Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde (KOS) süren genişletme çalışmalarıyla 15 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.

Kavurucu sıcakların altında hasat başladı: Bu lezzet 90 liraya satın alınabiliyor

Lezzeti ve içerdiği selenyum oranıyla dünyada ün kazanan Taşköprü sarımsağının tarlalardan toplanması için yoğun mesai harcanıyor. Kastamonu’da 5 bin ailenin geçim kaynağı olan Taşköprü sarımsağı, bu yıl yaklaşık 25 bin dekar alanda yetiştirilirken …

Türkler parasını nasıl saklıyor? Hollandalı dev banka tek tek analiz etti

ING Türkiye’nin 2025 1. çeyrek Tasarruf Eğilimleri Araştırması’na göre, her iki kişiden biri tasarruf yapıyor. Yastık altı birikim yine ilk sırada; gençlerde düşüş, uzun vadede getiri beklentisi yükselişte